Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar. We begeleiden kinderen met motorische problemen met als doel hen zo optimaal mogelijk te laten bewegen en te ontwikkelen. Het doel is dat het kind beter functioneert in zijn leefomgeving, meer vaardigheden leert en daar meer plezier aan beleeft. 

Baby’s en Peuters

De jongste patiëntjes zijn vaak pas een paar weken oud. Hierbij kan het gaan om pre- of dysmature kinderen (te vroeg geboren en/of groeiachterstand voor geboorte), of baby’s met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand of ontwikkelingsstoornis. Bij zuigelingen zijn er signalen die kunnen wijzen op motorische problemen: voorkeurshouding, asymmetrie, scheef of afgeplat hoofdje, overstrekken, veel huilen, niet op de buik kunnen/willen liggen, moeite hebben met omrollen en later met tijgeren en kruipen. Wij observeren en geven advies om dit spelenderwijs te beïnvloeden en te verbeteren. 

We zijn gespecialiseerd in het afnemen van de PCM (Plagiocephalometrie) bij baby’s met een afgeplat hoofdje als gevolg van een voorkeurshouding. De PCM is een betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen.

Bij peuters is de therapie vaak gericht op een afwijkend looppatroon (“tenenlopers”), kinderen die vaak vallen (onhandige motoriek) of kinderen met bewegingsangst. De kinderfysiotherapeut beoordeelt het looppatroon en door middel van testen onderzoeken waar het probleem zit. Spelenderwijs kunnen we de motoriek stimuleren en het kind meer vaardigheden leren waardoor bewegen veel leuker wordt.

Kinderen 4-18 jaar

Kinderen in de basisschoolleeftijd lopen ook wel eens tegen motorische problemen aan. We zien veel kinderen die moeite hebben met schrijven (fijne motoriek), hiervoor geven we schrijftherapie.  De groei kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van pijnklachten in spieren en/of gewrichten, orthopedische aandoeningen en blessures bij jonge sporters, zoals bijvoorbeeld achillespeesklachten en Osgood Schlatter. Ook voor deze klachten kunt u terecht bij de kinderfysiotherapeut.

Sinds 2016 zijn wij officieel een Schroth Best Practise Praktijk. Schroth is een gespecialiseerde behandelmethode voor kinderen met een scoliose, dit is een zijdelingse verkromming van de rug. Een scoliose wordt meer bij meisjes gezien dan bij jongens en heeft sterk de neiging te verergeren tijdens de groei. Bij twijfels over de stand van de rug of bij rugpijn is het altijd raadzaam om langs te komen voor een rugscreening.

Klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben.  We werken daarom nauw samen met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een cesartherapeut, ergotherapeut, kinderpsycholoog of pedagoog. Dit gaat altijd in overleg met de ouders/verzorgers van het kind.